Osteoartróza a cviky pre seniorov

Osteoartróza: Čo to je a ako ovplyvňuje kvalitu života seniorov

Osteoartróza je ochorenie, pri ktorom je postihnutá chrupavka kĺbov, najčastejšie nosných kĺbov, teda kolená a bedrá. Postihnúť však môže všetky kĺby v tele.  Štatistiky hovoria, že osteoartróza sa vyskytuje približne u 12-15% ľudí. S pribúdajúcim vekom rastie aj výskyt ochorenia. Napríklad u ľudí nad 75 rokov, je to až 80%.   Vyskytuje sa rovnako u mužov aj žien, pravdou ale je, že ženy trápi častejšie ako mužov.  Zákernosťou tejto choroby je, že spočiatku vôbec nebolí. Je to preto, že chrupavky nemajú nervové zakončenia. Keď sa však chrupavka poškodí, dochádza k treniu a zápalu kostí, čo už bolestivé je. Okrem bolesti sa pridružujú problémy s pohybom, pocit stuhnutia a nestability v kĺboch. 

Dôležitosť cvičenia pri osteoartróze

Možno to vyznie ako paradox, keďže sa bavíme o ochorení kĺbov, ale pohyb je aj v tomto prípade kľúčový. Samozrejme, vhodný pohyb a s primeranou záťažou, pretože pohybom sa zlepšuje a udržiava funkcia kĺbov, ktoré by inak mohli zatuhnúť tak, že by sa ich hybnosť obmedzila úplne.  Vhodným pohybom je rotoped, teda bicyklovanie, plávanie, alebo cvičenie vo vode a tiež chôdza. Uprednostnite však prechádzky, prípadne Nordic Walking a obmedzte niekoľkohodinové vysokohorské turistiky, ktoré predstavujú veľkú záťaž.  Rozvoj a priebeh choroby sa odlišuje, ako aj stav každého človeka postihnutého týmto ochorením. 

Prečo pravidelne cvičiť pri osteoartróze

Rozoberme si dôvody prečo je cvičenie pri tomto ochorení kľúčové. 

Zmiernenie bolesti

Bolesť môže byť zapríčinená zápalom v dôsledku trenia kostí v kĺbe. Ochranným mechanizmom je okrem bolesti aj tuhosť kĺbov. Pravidelným vhodným pohybom možno kĺb rozvoľniť a zmierniť aj bolesť. 

Zlepšenie funkčnosti kĺbov

Kĺb je miesto spojenia kostí, ktorý je určený na pohyb. Pravidelným cvičením sa zlepšuje a udržiava táto funkcia kĺbu, čo je pre samostatný pohyb vo vyššom veku  neodmysliteľné. 

Zlepšenie mobility kĺbov a svalov

Cvičením sa posilňujú svaly okolo daných kĺbov, čím sa zlepšuje ich pohyblivosť, človek získava silu, lepšiu rovnováhu a stabilitu v kĺboch, čo celkovo prospieva pohybu. 

Výber cvikov pre seniorov s osteoartrózou

Vyskúšajte tieto cviky, každý je zameraný na inú oblasť tela. 

Cviky na kolená

Sadnite si na stoličku tak, aby ste sa neopierali, ale sedeli s napriamenou chrbticou. Držte sa rukami sedadla. S výdychom vystrite jednu nohu v kolene tak, že sa zodvihne od zeme. Striedajte si strany a zopakujte aspoň 5-10x. Cvik posilňuje predné stehenné svaly a precvičuje základný pohyb kolenného kĺbu - extenziu a flexiu.  V stoji si prisuňte nohy k sebe a jemne pokrčte kolená. Rukami sa oprite nad kolená a krúžte kolenami ponad členky niekoľkokrát v oboch smeroch.  Prečítajte si náš článok na tému rehabilitácie kolena

Cviky na bedrové kĺby

V ľahu na chrbte pokrčiť jednu nohu v kolene a zakrúžiť v oboch smeroch ponad bedrový kĺb tak, aby sa druhá strana panvy neodlepila od podlahy.  Následne si ľahnite na bok s pokrčenými kolenami v pravom uhle, chodidlá umiestnite pod kolená a pomaly zdvíhajte hornú nohu od spodnej.  Zistite viac z nášho článku o bolesti v bedrovom kĺbe

Cviky na chrbticu

Ľahnite si na podlahu s vystretými nohami, jemne zaflexujte chodidlá. Paže natiahnite mierne od tela a dlane si oprite na zem. S výdychom otočte hlavu do jednej strany a chodidlá natočte do druhej, s nádychom sa vráťte do neutrálnej polohy. Po pár opakovaniach vyložte pätu jedného chodidla na prsty druhého chodidla a zopakujte rotáciu hlavy na jednu stranu a nôh na druhú. Následne si položte chodidlá na zem vedľa seba, pokrčte kolená a opäť s výdychom púšťajte kolená do jednej strany a hlavu do druhej strany.  Viac cvikov na chrbticu nájdete v tomto článku. 

Cviky na ramená

Začnite veľmi jednoducho. S nádychom vytiahnite obe paže nad hlavu a s výdychom ich vráťte naspäť. Zopakujte niekoľkokrát a pri poslednom opakovaní si prepleťte prsty na rukách hore nad hlavou a otočte dlane k stropu. Pokojne pri tom dýchajte. Nechajte paže vedľa tela a stáčajte ich smerom dovnútra a von tak, aby sa rozhýbali celé paže až k ramenám a chrbtici. Prípadne si položte prsty na ramená a krúžte v jednom a druhom smere tak, aby lakte opisovali čo najväčšie kruhy. Pravidelný pohyb vám môže pomôcť eliminovať bolesť v ramenách. Na našom webe taktiež nájdete kompletný zoznam základných cvikov pre celé telo

Na čo si dať pri cvičení s osteoartrózou pozor

Predovšetkým si pri osteoartróze dajte pozor na intenzitu a záťaž pri cvičení. Náročné cvičenie s veľkou záťažou totiž môže váš stav naopak zhoršiť. Ak trpíte artrózou obráťte sa na odborníka - fyzioterapeuta, ktorý vám cvičenie nastaví presne podľa vašich potrieb a možností. 

Terapie a pomôcky pre osteoartrózu

Pomôcky na cvičenie

Cvičenie s vlastnou váhou možno doplniť aj o cviky s rôznymi pomôckami. Či už je to fitlopta, odporové gumy, alebo ľahké závažia - silové cvičenie totiž prospieva rozvoju svalovej hmoty, ale takisto podporuje obnovu kostnej hmoty. 

Ortézy

V štádiu ochorenia, kedy už cvičenia a terapie nestačia vám môže lekár odporučiť používanie ortézy, ktorá spevní danú oblasť. Súčasťou liečby je v niektorých prípadoch aj odporúčanie používať špeciálnu obuv, či vložky do topánok, prípadne vychádzkovú paličku. To všetko pomáha odľahčovať záťaž na kĺby. 

Fyzioterapia

Fyzioterapia je v prípade osteoartrózy veľmi dobrou voľbou. Jednak z pohľadu rehabilitačného cvičenia a tiež z pohľadu doplnkových terapií, ako napríklad elektroliečba, mäkké techniky a mobilizačné techniky

Masáže

Pri osteoartróze sa odporúča kúpeľná liečba, ktorá zahŕňa vírivky, elektroliečbu, a tiež masáže rôzneho druhu. Masáže si však môžete dopriať aj u jedného z našich skúsených fyzioterapeutov.

Autor

MUDr. Jozef Staríček
MUDr. Jozef Staríček
Lekár FBLR / Ortopéd
  • Vzdelanie: Vzdelaný na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave (1963 – 1969)

  • Atestácia: v obore balneológie a liečebnej rehabilitácie, ortopédie, pediatrie, akupunktúry a telovýchovnom lekárstve.

  • Medicínska prax: 45 rokov praxe z toho 10 rokov ako lekár v arabskom svete. Dokáže hovoriť s pacientom v 4-och jazykoch (Angličtina, Nemčina, Ruština a Arabčina). Problematike sa venuje komplexne v spolupráci s lekármi, fyzioterapeutmi a inými odborníkmi v rámci PROFY.