Úloha fyzioterapie v rehabilitácii obezity

Obézni ľudia čelia mnohým zábranám a obmedzeniam pri fyzickej aktivite a pohybe. Fyzioterapia je ideálnym spôsobom, ako postupne začať s pohybom a odbúravaním mnohých bio-psycho-sociálnych zábran voči cvičeniu a pohybu ako takému. Samozrejme, pohyb je len jednou z mnohých zložiek, ktoré pri úbytku hmotnosti hrajú dôležitú rolu a my sa na ne v tomto článku pozrieme. 

Obezita a jej vplyv na zdravie a pohybový aparát

Obezita teda nadmerné množstvo tukového tkaniva, ani zďaleka nie je iba estetickou záležitosťou. Považuje sa za ochorenie, ktoré môže byť spúšťačom mnohých ďalších zdravotných komplikácií. Obezita vplýva na zdravie všetkých systémov organizmu vrátane pohybového aparátu. 

Nadmerná hmotnosť ďalej zaťažuje srdcovo-cievny systém a môže prispieť k rozvoju cukrovky, vysokého krvného tlaku, ischemickej choroby srdca, vysokého cholesterolu a dokonca niektorých druhov zhubných nádorov. 

Nadbytočné kilogramy predstavujú zvýšenú záťaž pohybového aparátu a riziko vzniku osteoartrózy či osteoartritídy obzvlášť v chodidlách, bedrových kĺboch, kolenách a chrbtici. 

Pacienti s obezitou, obzvlášť tí s vyšším stupňom nadváhy, majú často komplikovanejší priebeh akéhokoľvek akútneho alebo chronického ochorenia. Ich rekonvalescencia po akútnych ochoreniach, vrátane chirurgických výkonov býva oveľa dlhšia a náročnejšia. Preto je u nich nevyhnutne potrebná postupná redukcia hmotnosti.

Dôležitosť rehabilitácie pre pacientov s obezitou

Fyzioterapeuti hrajú dôležitú rolu v prevencii a manažmente obezity. Obezita vedie k obmedzeniam v pohybe ako takom a tiež prináša mnoho zábran vôbec sa hýbať.  Cvičenie a pohyb sú základným poľom pôsobnosti fyzioterapeutickej pomoci, spolu s holistickým a na pacienta zameraným prístupom.

Fyzioterapeuti disponujú nasledovnými možnosťami v liečbe obezity:

  • anatomické, fyziologické a psychosociálne mechanizmy zdravia,

  • poradenstvo a diagnostika,

  • zmeny správania,

  • biomechanika,

  • cvičenie a terapeutické cvičenia.

Význam fyzioterapie v liečbe obezity

Fyzioterapia a obezita možno na prvý pohľad nesúvisia, avšak opak je pravdou.  Fyzioterapeut môže obéznemu pacientovi pomôcť nastaviť pohybový režim a naučiť ho, ako svoje telo v pohybe vhodne používať. 

Ak by sa totiž človek s nadváhou, ktorý sa dlhšie aktívne nehýbal, pustil do intenzívneho cvičenia a športovania a robil by tak so zlými pohybovými návykmi a zlým držaním tela, mohol by si narobiť viac škody, ako úžitku a privodiť si prípadné zranenia či bolesť.

Odhodlaný a namotivovaný človek, ktorý chce schudnúť je často netrpezlivý a chce výsledky vidieť okamžite. Postupovať však treba pozvoľna a mať trpezlivosť. 

Ľudia, ktorí sa bezhlavo pustia do intenzívneho režimu z neho často rýchlo vyhoria, alebo si privodia zranenia, ktoré ich opäť z cvičenia a pohybu odstavia. 

Spolupráca fyzioterapeuta s inými odborníkmi

Liečba obezity, okrem fyzioterapeutov, patrí do rúk aj iným odborníkom, ktorí pomôžu liečiť ďalšie zdravotné komplikácie spôsobené nadmernou hmotnosťou.  Neoddeliteľnou súčasťou komplexného manažmentu obezity (KMO) je zmena stravovacích návykov (dietológ), cvičenie a fyzická aktivita (fyzioterapeut), kognitívne behaviorálna terapia (psychoterapeut) a farmakoterapia. Pri najťažších stupňoch tzv. morbídnej obezity s vysokým stupňom zdravotných rizík sa takisto zvažuje chirurgická liečba. 

Lekár

Váš lekár vás môže otestovať kvôli ďalším zdravotným rizikám spojeným s obezitou. Patria sem: 

  • krvné testy na vyšetrenie hladiny cholesterolu a glukózy,

  • pečeňové testy,

  • skríning cukrovky,

  • testy štítnej žľazy kvôli prípadným hormonálnym dysfunkciám, 

  • srdcové testy, ako napríklad elektrokardiogram.

Následne vás môže odporučiť k ďalším odborníkom, prípadne predpísať potrebné lieky na úpravu cholesterolu, tlaku, ap. Avšak takéto riešenie je len dočasné a je nutné upraviť stravovací režim tak, aby časom neboli lieky potrebné. 

Dietológ

Spolupráca s dietológom je jedným z kľúčových prvkov liečby obezity. Dietologické poradenstvo začína tým, že si pacient po dobu aspoň jedného týždňa zapisuje všetko, čo počas dňa zje, vrátane kávy a sladených nápojov. Dietológ vykoná dietologickú anamnézu, teda na základe údajov od pacienta vyhodnotí hlavné zložky potravy pacienta, prípadne aj tie, ktoré chýbajú. 

Existuje viacero rôznych metód a diét, ktorých cieľom je úbytok hmotnosti - jednoznačne je však nutné znížiť príjem a zvýšiť výdaj energie. 

Odporúča sa začať znížením príjmu energie na 5 MJ (1200 kcal) u žien a u mužov na 6 MJ (1500 kcal) až 7,5 MJ (1800 kcal). 

Zníženie príjmu energie je možné dosiahnuť nielen znížením množstva jedla, ale takisto príjmom potravy s nižšou energetickou hustotou. To znamená, zaradiť viac vlákniny, zeleniny, ovocia, strukovín, celozrnných výrobkov a bieleho mäsa a znížiť príjem cukrov a živočíšnych tukov (sladkosti, biele pečivo, červené mäso, mastné údeniny, ap.). Strava s vysokou energetickou hustotou býva spravidla bohatá na tuk a/alebo cukor, naopak však môže byť chudobná na mikroživiny.

Prečítajte si nášho sprievodcu zdravou stravou. 

Dietológ takisto naučí obézneho pacienta ako čítať a rozumieť energetickým hodnotám na obaloch potravín a tiež základy zdravého a vyváženého jedálnička. 

Spočiatku sa neodporúča začínať s drastickým režimom, ale chudnúť pozvoľna. Jesť do sýta potraviny bohaté na živiny s nižšou kalorickou hustotou. 

Časom a pri stabilizovanej váhe je možné vyskúšať aj jeden zo spôsobov prerušovaného pôstu alebo intermittent fasting

Psychológ a psychoterapeut 

Nadmerná hmotnosť, alebo neschopnosť hmotnosť znížiť môže mať oveľa hlbšiu príčinu, ako len nesprávne stravovacie zvyky či nedostatok pohybu. Snaha schudnúť u mnohých ľudí stroskotá aj napriek opakovaným pokusom svoj život a zdravie zmeniť. 

Príčinou môže byť dlhodobá depresia, úzkosti, nízke sebavedomie, komplex menejcenosti, traumatické zážitky z detstva či nedávnej minulosti, potreba sa chrániť ap. 

Jedlo býva často tou najjednoduchšou útechou a záchranou pre trpiacu dušu. V prípade, že sa človek dlhodobo cíti nemilovaný, nehodný lásky, prípadne je dlhodobo vystavený vysokej miere stresu, ktorú nevie inak regulovať, môže úľavu nachádzať práve v nadmernej konzumácii jedla. Závislosť si môže vytvoriť dokonca aj na konkrétnom druhu jedla či vysokoenergetickom nápoji. 

V takom prípade môžu byť snahy o úpravu jedálnička a pohyb naozaj márne, je nutné sa pozrieť na príčinu, ideálne pod dohľadom odborníka - psychológa či psychoterapeuta. Ideálnymi metódami sú Kognitívna behaviotána terapia (KBT),  Proces orientovaná terapia (alebo procesová práca, POP) a iné.

Diagnostika a evaluácia pacientov s obezitou

Obezita je u mužov definovaná v prípade, že objem telesného tuku presahuje 25 % a u žien 30 % telesnej hmotnosti. ženy majú prirodzene väčší objem tuku, ktorý slúži ako zásoby na prípadné tehotenstvo a dojčenie. 

Základným meradlom pri diagnostike obezity je BMI (body mass index, index telesnej hmotnosti), ktorý je veľmi jednoduché si vypočítať:

Vynásobiť svoju výšku v metroch na druhú a následne týmto číslom vydeliť svoju váhu v kilogramoch. 

Napríklad, ak žena meria 168 cm a váži 64kg, potom si BMI vypočíta nasledovne: 1,68 x 1,68 = 2,82

64 : 2,82 = 22,69

Výsledné BMI je 22,69 a teda je to normálna hmotnosť. 

Tabuľka hodnôt BMI: 

BMI <18,5 Podváha Stredne vysoké zdravotné riziko

BMI 18,5 – 24,9 Ideálna váha Nízke zdravotné riziko

BMI 25 – 29,9 Nadváha a zvýšené zdravotné riziko

BMI 30 – 34,9 Obezita I. stupňa Stredne vysoké zdravotné riziko

BMI 35 – 39,9 Obezita II. stupňa Vysoké zdravotné riziko

BMI 40 a viac Obezita III. stupňa Veľmi vysoké riziko / život ohrozujúca obezita

Medzi ďalšie presnejšie merania telesného tuku a jeho distribúcie patria: 

  • meranie hrúbky kožných záhybov, 

  • meranie pása a bokov,

  • skríningové testy, ako sú ultrazvuk, CT a MRI

Treba však podotknúť, že údaj BMI neschvaľujú všetci odborníci, nakoľko tento údaj pochádza z 19. storočia a pomer telesného tuku odhaduje len veľmi nepresne

BMI neberie do úvahy veľmi dôležité faktory ako je rasa, pohlavie, vek či rôzne telesné konštitúcie ľudí a už vôbec nie historický kontext. 

Kritický môže byť hlavne pri hodnotách žien, keďže v minulosti boli ženy nižšie a takmer nikdy necvičili, takže mali celkovo menej svalovej hmoty, ako jej majú dnešné ženy, ktoré častokrát pravidelne cvičia a športujú. A keďže svalová hmota váži viac, ako tukové tkanivo, ich hodnoty sa môžu rôzniť. Takisto starší ľudia, ktorí naopak svalovú hmotu strácajú, môžu mať síce “ideálnu” hmotnosť, ale stále veľa tuku. 

BMI treba vnímať ako odhad. Práve z toho dôvodu je veľmi zarážajúce, že lekári ako aj poisťovne, sa na tento údaj stále spoliehajú, ako na relevantný dôkaz zdravia či naopak zdravotného rizika.

Vyšetrenie funkčnosti a mobility

Fyzioterapeut pacienta s nadváhou vyšetrí, čo sa týka funkčnosti a mobility pohybového aparátu. 

U pacientov s obezitou býva svalstvo ochabnuté a väzy majú nižšiu elasticitu a pevnosť. Kĺby nie sú stabilizované a dochádza k ich nevhodnému biomechanickému zaťaženiu, ktoré vedie k opotrebovaniu a následne často aj k artróze.

Okrem toho je častým javom aj diagnóza genu valgum, teda kolená vbočené dovnútra (alebo nohy v tvare písmena X). Je to výsledok zlej aktivácie svalstva v oblasti bedrových kĺbov, ktoré vedie k uvedenému postaveniu kolien. Následne sa tento jav prejaví aj v chodidlách, ktoré sa takisto stočia dovnútra a klenby chodidiel padnú. Ďalším javom, ktorý zvykne nasledovať sú blokády v oblasti panvy a driekovej chrbtice a bolesť v spodnej časti chrbta

Oslabené brušné svaly môžu viesť k problémom s chrbticou, dokonca k vyklenutiu medzistavcových platničiek.

Fyzioterapeut učí pacienta ako sa hýbať bezpečne a hlavne pohybovú záťaž dávkuje postupne. Je potrebné naučiť klienta, ako správne využívať svoje telo a začať zaraďovať silový tréning od erudovaného trénera. 

Pri kombinácii správneho jedálnička a správneho silového tréningu spojeného s fyzioterapiou, sú výsledky najúčinnejšie a najbezpečnejšie

Stupne obezity

Vychádzame opäť z hodnôt tabuľky BMI, avšak BMI nehovorí nič o distribúcii, teda rozložení tuku v organizme, ktoré je takisto veľmi dôležité z pohľadu zdravotného rizika. 

Najnebezpečnejší je totiž typ obezity “jablko”, alebo odbornejšie androidný typ, kedy je tuk uložený prevažne v oblasti brucha a je typický viac pre mužov. Vtedy je riziko rozvoja cukrovky a srdcovo-cievnych ochorení najvyššie. 

Ďalší typ je tvar “hruška”, alebo gynoidný typ, kedy tuk je uložený hlavne na bokoch, zadku a stehnách a je typickejší pre ženy.

Obezita I. stupňa

Podľa tabuľky BMI hovoríme o 1. stupni obezity v prípade, že sa BMI pohybuje medzi 30 – 34,9.

Obezita II. stupňa

Tu sa BMI pohybuje v rozmedzí 35 – 39,9 a predstavuje vysoké zdravotné riziko.

Obezita III. stupňa

BMI je 40 a viac a hovoríme o veľmi vysokom riziku - život ohrozujúcej obezite.

Najčastejšie príčiny vzniku obezity

Nezdravá strava

Hlavným faktorom vzniku obezity je nepomer medzi energetickým príjmom a výdajom a strava bohatá na cukry a tuky, naopak chudobná na mikroživiny. Úprava stravy je prvým a najdôležitejším krokom v liečbe obezity. 

Vyhýbajte sa strave s vysokou energetickou hodnotou a nahraďte ju konzumáciou zdravších variantov. Spestrite si jedálny lístok mliečnymi výrobkami, rybami, strukovinami, celozrnnými obilninami, zeleninou a ovocím. Správne zostavený redukčný jedálny lístok má byť pestrý, chutný a okrem základných živín – teda bielkovín, tukov, cukrov by mal obsahovať aj všetky potrebné vitamíny, minerály, stopové prvky a vlákninu.

Najčastejšou chybou ľudí, ktorí sa snažia schudnúť je, že jedia veľmi málo alebo prestanú jesť úplne. Vyhladovaný organizmus má však tendenciu si následne každú kalóriu uložiť na horšie časy a vytúžený úbytok váhy neprichádza, práve naopak. 

Nedostatok fyzickej aktivity

Nedostatok pohybu je ďalším dôvodom prečo ľudia trpia nadváhou. Sedavé zamestnanie a nedostatok času strávený pohybom prispievajú k naberaniu hmotnosti a prispievajú k nepomeru medzi príjmom a výdajom energie.

Začať možno naozaj jednoducho - zvýšiť počet krokov za deň. Pravidelné prechádzky a chôdza po schodoch môžu byť prvým dôležitým krokom na ceste k zmene. 

Spočiatku nebudete vládať a cvičenie bude nepríjemné, preto si cvičenie dávkujte postupne. Ideálne je osloviť skúseného osobného trénera, ktorý vám cvičenie nastaví a bude váš progres monitorovať a prípadne upraví intenzitu. 

Genetické faktory

Genetika môže ovplyvniť to, ako telo spracováva jedlo na energiu a akým spôsobom sa tuk ukladá. 

K vzniku obezity prispieva interakcia našich génov s vhodnými podmienkami prostredia. Naše gény totiž môžu byť obezitogénne, čo znamená, že prispievajú ku vzniku obezity, alebo naopak leptogénne, ktoré rozvoju obezity bránia.

Častejšie však od rodičov dedíme stravovacie návyky a postoj k jedlu. Ak majú naši rodičia nadváhu v dôsledku nedostatočného pohybu a nevhodných stravovacích návykov je dosť pravdepodobné, že aj ich deti budú trpieť nadváhou v dôsledku životného štýlu.  

Psychologické faktory

Ako sme uviedli vyššie, psychologické faktory prispievajú k priberaniu a je veľmi dôležité k nim v procese chudnutia prihliadať. 

Depresia a užívanie antidepresív môžu prispieť k prírastku váhy. 

Liečba niektorých druhov závislostí, napríklad závislosť na alkohole či cigaretách, môžu takisto viesť k tomu, že človek nahradí jednu závislosť druhou a teda začne namiesto cigariet a alkoholu požívať viac jedla. 

Užívanie niektorých iných liekov takisto môžu zvyšovať apetít. 

Hormonálne poruchy

Niektoré hormonálne poruchy spojené s funkciou štítnej žľazy alebo reprodukčných orgánov (obzvlášť u žien), môžu prispieť k vyššej hmotnosti. Nedostatočná funkcia štítnej žľazy (hypotyreóza) sa môže prejaviť najmä únavou, poruchou sústredenosti, zápchou, spomaleným srdcovým tepom a priberaním na hmotnosti. Hypofunkcia štítnej žľazy môže chudnutie spomaliť, ale nie ho zastaviť. 

Príčinou obezity však môže byť aj hormonálna hyperfunkcia alebo dysfunkcia štítnej žľazy

Menej ako 1 % pacientov s obezitou má ochorenie, ktoré obezitu vysvetľuje – z nich sú najčastejšie endokrinopatie. Patria medzi ne hypotyreóza, Cushingov syndróm, deficit rastového hormónu, deficit testosterónu, syndróm polycystických ovárií, inzulinóm, poškodenie hypotalamu a genetické syndrómy. 

Najdôležitejším krokom je v tomto prípade správna diagnostika a nastavenie vhodnej hormonálnej liečby, ako aj nastavenie životného štýlu a stravovania.

Sociálne a ekonomické faktory

Zatiaľ čo kedysi bol prejavom bohatstva a blahobytu vyššia telesná váha, dnes to býva naopak. Zdravý životný štýl sa dnes stal výsadou strednej a vyššej sociálnej vrstvy - členstvo vo fitnescentre, kvalitná strava, osobný tréner či výživový poradca, áno, nie každý si to môže dovoliť. 

Avšak, je to iba presvedčenie, ktoré nemusí byť nutne realitou. Variť si zdravé a výživné jedlá nemusí byť ani zďaleka drahou záležitosťou. Takisto pohyb nemusíme nutne vykonávať v drahom fitness centre - práve naopak - oveľa zdravší je pohyb na čerstvom vzduchu, v záhrade, v parku či lese, a tréning celého tela zvládnete aj doma - základné cviky na celé telo s vlastnou váhou alebo základným vybavením. 

Vedľajšie účinky liekov

Užívanie niektorých liekov môže spôsobiť zvýšenie telesnej hmotnosti. Medzi problematické lieky podľa odborníkov patria antidepresíva, lieky na vysoký krvný tlak, liečbu cukrovky, kortikoidy, antikoncepcia a tiež lieky na migrénu.

Nedostatok spánku alebo poruchy spánku

Je vedecky podložené, že množstvo a kvalita spánku majú priamy vplyv na reguláciu telesnej hmotnosti. Respektíve, že ak pravidelne spíme menej ako 7-8 hodín denne, môže to prispieť k nárastu hmotnosti. 

Obézni ľudia sú takisto náchylní na rozvoj spánkového apnoe, pri ktorom dochádza k prerušovaniu dýchania a teda k nedostatočnému prívodu kyslíka do mozgu, čo môže viesť k vysokému krvnému tlaku a ochoreniam srdca a pľúc. 

Deprivácia spánku pôsobí na organizmus nasledovne: 

  • Zvyšuje pocit hladu - nedostatok spánku pôsobí na hormóny, ktoré kontrolujú pocit sýtosti a hladu. Štúdia vykonaná na mladých mužoch, ktorí dlhodobo spali menej, preukázala vyššiu hladinu hormónu ghrelin, ktorý posilňuje apetít a nižšiu hladinu leptínu, ktorý reguluje pocit sýtosti, čo následne viedlo k vyššiemu príjmu potravín bohatých na tuky a uhľohydráty.  

  • Viac času na jedenie - človek, ktorý chodieva spať okolo polnoci alebo neskôr má vyššiu šancu na neskoré večerné jedenie, ktoré môže viesť k priberaniu.

  • Výber nezdravých jedál - energiu, ktorá nám chýba zo spánku často doháňame práve nezdravými jedlami s vysokou energetickou hustotou - vyprážané jedlá, sladené a energetické nápoje, sladkosti ap.  

  • Menej fyzickej aktivity - nevyspatý človek má menej energie na pohyb a cvičenie a trávi viac času leňošením a pred televíziou, ap. 

Ciele fyzioterapie pri liečení obezity

Redukcia bolesti a zlepšenie pohyblivosti

Obézni ľudia často trpia zhoršenou pohyblivosťou a rôznymi bolesťami pohybového aparátu. Vysoká váha má dopad na stav kĺbov a chrbtice a tiež môže spôsobovať rôzne druhy bolesti - od bolesti krížov, cez boľavé kolená, ap. Paradoxne ich tieto problémy môžu od pohybu a cvičenia brzdiť. Fyzioterapia je v tomto ohľade najúčinnejším a komplexným riešením a tiež môže fungovať ako skvelý štart do pohybu a cvičenia. 

Podpora návratu k normálnym každodenným aktivitám

Fyzioterapeut vám pomôže sa rozpohybovať a zaviesť viac pohybu aj do svojich každodenných úkonov, naučí vás ako svoje telo vhodne používať a upraviť pohybové stereotypy. 

Zlepšenie svalovej sily a stability

Cvičenie pod dohľadom fyzioterapeuta vám pomôže zvýšiť svalovú silu a zlepšiť stabilitu kĺbov. 

Väčší podiel svalovej hmoty má v boji s obezitou významnú rolu, pretože svalové tkanivo spaľuje aj v pokoji viac energie ako tukové tkanivo. Budovaním svalovej hmoty sa zlepšuje metabolizmus a tým pádom sa prirodzene odbúravajú aj tukové vankúšiky. 

Dôležité je silový tréning dopĺňať vhodnou stravou bohatou na bielkoviny - základnou stavebnou jednotkou svalov. 

Metódy fyzioterapie v obezitologickej rehabilitácii

Terapeutické cvičenia

Sem patria rôzne typy rehabilitačného cvičenia, ktoré sú zamerané na riešenie konkrétneho problému pohybového aparátu - bolesť krížov, kĺbov, chrbtice, ap. Napríklad Mckenzieho cvičenie, účinné práve pri problémoch s driekovou chrbticou, resp. vyklenutou platničkou v danej oblasti. 

Silové tréningy

Silový tréning je zameraný na budovanie svalovej hmoty buď cvičením s vlastnou váhou alebo externým závažím. Podstata tohto druhu cvičenia je budovanie svalstva, formovanie postavy a spaľovanie tuku. 

Strečing

Strečing je typ cvičenia, pri ktorom sa svaly a šľachy dočasne uvoľnia a predĺžia, čo prispieva k flexibilite, lepšej pohyblivosti kĺbov, ako aj k zmene vnímania tela. Strečing môže pomôcť predchádzať svalovke a tiež zraneniam. 

Kondičné cvičenia

Kondičný tréning je cvičenie, pri ktorom sa veľmi účinne spaľujú kalórie. Cvičí sa predovšetkým s vlastnou váhou a pomôckami, akými sú napr. švihadlá, powerbagy, kettlebelly a jednoručky.

Aeróbne cvičenia a kardio tréning

Cieľom aeróbnej aktivity a kardio tréningu je budovanie celkovej kondície, vytrvalosti a spaľovanie tuku. Aeróbna aktivita predstavuje cvičenie vykonávané pri miernej až strednej intenzite záťaže počas dlhšieho intervalu. Patrí sem chôdza, beh, cyklistika, tanec, ap.

Manuálna terapia a masáže

Skvelou podporou chudnutia a celkového well-beingu môžu byť aj masáže a manuálne terapie. Patria tam mäkké techniky, ktoré uvoľňujú vzniknuté blokády, ktoré vznikajú najmä v oblasti krčnej chrbtice, zablokovaného chrbta a medzilopatkovej oblasti. Pomocou tejto ozdravnej techniky sa uvoľňujú zatuhnutia, blokády či svalové spazmy a nastáva analgetický účinok, prejavujúci sa ako úľava od bolesti.

Veľkým pomocníkom v procese chudnutia môže byť naštartovanie lymfy pomocou ručnej lymfodrenáže, ktorá podporí detoxikáciu tela a tiež redukuje celulitídu. 

V tukovom tkanive sa totiž často hromadia toxíny, ktoré organizmus nedokáže vylúčiť a preto si ich “odloží” do tukovej vrstvy. V chudnúcom procese, teda pri spaľovaní tukových buniek sa uvoľňujú aj toxíny a je vhodné podporiť ich odbúravanie, napríklad podporou pečene - hlavný detoxikačný orgán. 

Hydroterapia 

Hydroterapia nie je žiadna novinka, poznali ju totiž už starí Rimania. Inými slovami ide o kúpeľnú liečbu vodou. 

Voda sa dá použiť vo forme teplého kúpeľa, ale aj studenej sprchy. 

Studená voda naštartuje krvný obeh organizmu a teplá voda ho pripraví na relax. Vďaka tomu sa môže urýchliť proces liečby pri chorobe, a tiež posilniť telo tým, že sa podporí obehová sústava a do tkanív sa dostane prečistená krv.  

Voda, okrem toho, že zlepšuje krvný obeh, podporí aj lymfatický systém, uvoľňuje napätie v tkanivách, zmierňuje bolesť a upokojí nervový systém.

Striedanie teplej a studenej vody navyše podporuje imunitu

Autor

MUDr. Jozef Staríček
MUDr. Jozef Staríček
Lekár FBLR / Ortopéd
  • Vzdelanie: Vzdelaný na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave (1963 – 1969)

  • Atestácia: v obore balneológie a liečebnej rehabilitácie, ortopédie, pediatrie, akupunktúry a telovýchovnom lekárstve.

  • Medicínska prax: 45 rokov praxe z toho 10 rokov ako lekár v arabskom svete. Dokáže hovoriť s pacientom v 4-och jazykoch (Angličtina, Nemčina, Ruština a Arabčina). Problematike sa venuje komplexne v spolupráci s lekármi, fyzioterapeutmi a inými odborníkmi v rámci PROFY.